Jelen tájékoztatót azért készítettem, hogy megpróbáljak megközelítőleg teljes körű tájékoztatást adni a viaszfáklya megfelelő kiválasztásának témakörében, hogy minden esetben a legmegfelelőbb terméket tudja kiválasztani.

A FÁKLYA KÜLSŐ MEGJELENÉSE

A paraffin vagy viaszfáklya hengeres, belül tömör vagy üreges, papírból vagy vászonból tekercseléssel előállított, fa nyéllel ellátott gyújtó- világító eszköz. Ahogy A Pallas nagy lexikona fogalmaz: A fáklya többnyire szabad ég alatt használt, mesterséges úton előállított világító eszköz. A fáklyát már az ókorban használták hajókon, csatákban és ünnepélyeken. Külső megjelenésüket tekintve lehetnek rövidek vagy hosszúak, vékonyak vagy vastagok, fehérek vagy színesek.

A FÁKLYÁK FELHASZNÁLÁSA

A fáklyákat leggyakrabban hangulatvilágításra, szükségvilágításra és jelzésre használják, de felhasználási területük nagyon sokrétű lehet. Ennek megfelelően megkülönböztetünk különböző típusú fáklyákat, felhasználási céljuknak megfelelően.

A leginkább elterjedtek a viaszfáklyák melyek kedvező árukból és jó minőségüknek köszönhetően  kiválóan megfelelnek a legtöbb általános célú felhasználásra.

A FÁKLYA ÉGÉSIDEJE

A fáklya égőfelületének hossza általánosságban 40 cm körül mozog – ez az általános célra használatos esetekben tökéletesen elegendő – mivel ~60 perc égésidőt biztosít normál körülmények között. Könnyű kiszámolni, hogy fáklyánkból 15 perc alatt ég le 10 cm hossz, így kiszámolható hogy pl egy 2 órás rendezvényre milyen hosszúságú fáklyára van szükség, ha szeretnénk végig égve látni. Az égésidőt a fáklya anyaga és vastagsága is meghatározza. Vastagabb fáklya és sűrűbb szövésű anyag – pl. zsákvászon, jutaszövet – hosszabb égésidőt, lassabb égést biztosítanak, míg a tekercselt papír alapú fáklyák gyorsabban égnek, égésidejük rövidebb.

GYÚJTÁS ÉS ELOLTÁS

 A fáklyákat nyílt lánggal lehet meggyújtani, legyen az öngyújtó vihargyújtó, gyufa, tábortűz, stb. A gyújtás akkor a leggyorsabb, ha vízszintesen tartva a legvégét tarjuk a gyújtóforrásba. Utána lassan forgatva még mindig vízszintesen tartva segíthetjük, hogy a fáklya teljes keresztmetszetében égni kezdjen. A teljes keresztmetszet begyulladását követően a fáklya szélálló lesz, azt elfújni nem lehetséges. Eloltani víz vagy homokba mártással lehet, érdemes 1-2 percig  benne hagyni. A víz vagy homok nem károsítja a fáklyát, csak a levegő oxigénjét vonja el, így a fáklya kialszik. A vízben történt oltást és közel teljes kiszáradást követően újragyújtható. A jól felízzott fáklyát csak igen erős eső képes eloltani, így nagy biztonsággal használható ilyen időjárási körülmények között is.

A FÁKLYA ANYAGA

A gyertyához hasonlóan mind anyagukat mind működési elvüket tekintve hasonlóság van közöttük, a fáklya – kis túlzással – tulajdonképpen egy nagy gyertyának felel meg. A fáklyák anyagukat tekintve készülhetnek tekercselt papírból vagy zsákvászonból, paraffinba mártva. A papírból készült fáklyák vékonyabbak, és rövidebb égésidővel bírnak, míg a zsákvászonból (másképpen zsákszövet, jutaszövet) készült társaik a szövet fonási sűrűségétől függően (gr/m2) akár jóval hosszabb égésidővel is rendelkezhetnek amennyiben erre van szükség. A zsákvászonból készült fáklyák a klasszikus fáklya kinézettel bírnak, ezáltal kiválóan alkalmasak dekorációs célra.

A FÁKLYA NYELE

Általában fa vagy műanyag nyéllel készülnek, mely lehet hengeres vagy szögletes. A nyél hossza a felhasználási területtől is függ, tetszőleges hosszban készíthető. A nyélre egyes esetekben kartonkorongot húznak alulról mely megakadályozza a gyújtáskor esetlegesen lecsöpögő viasz kézre jutását.

SPECIÁLIS FÁKLYÁK

Az élet számos területén használnak különféle fáklyákat melyek az adott felhasználási területtől függően egyedi igényeket támasztanak a termékkel szemben. A kültéri rendezvények alkalmával citronella olaj tartalmú fáklyák gondoskodnak a rovarok távoltartásáról. Kegyeleti megemlékezéseken hófehér fáklyák szimbolikus jelentéssel bírnak. Árvízi védekezés során, tűzforrásként, melegítésre, világításra, terület kijelölésére és jeladásra is használatosak. Filmforgatásokon látványelemként szolgálnak, míg a vasútnál műszaki eszközök fagymentesítésére is használhatók. Egyes esetekben vészjelzésre is használhatók, akár életet is menthetnek. Felhasználási lehetőségük szinte határtalan.  

FÁKLYÁK KEZELÉSE, TÁROLÁSA

Száraz, hűvös helyen eredeti csomagolásban tárolva, minőségüket szinte korlátlan ideig megőrzik. Figyelni kell, hogy ne tároljuk őket magas hőmérsékleten, mert eldeformálódhatnak, összetapadhatnak, sérülhetnek. Mechanikai sérüléstől és nyílt lángtól óvni kell. Nem célszerű a terméket megbontani, szétszedni mivel rendellenes működést okozhat.

MEGVÁSÁROLHATÓ, MEGRENDELHETŐ

Papapírból tekercselt, csepegés mentes paraffin fáklya, kedvező áron, rövid határidővel rendelhető, kis és nagy mennyiségben is rendelhető, akár 24 órás országos kiszállítással! Színes fáklya, nemzeti színű fáklya, logózott fáklya, céges logóval ellátott fáklya, esküvői hangulatfáklya a jeles dátummal vagy a pár képével. Egyedi igényeket is teljesítünk egyedi gyártás alapján. Keressen, hogy segíthessünk a célnak legmegfelelőbb fáklya, költséghatékony kiválasztásában.